Algemeen

“Mensen die hier wonen, moeten wel een stukje idealisme in zich hebben”

OLDENZAAL - Soms zijn er bijzondere plekken in de buurt waar je het bestaan niet van weet. Zo bevindt zich in de Lindestraat een prachtige tuin, die wordt gedeeld door de bewoners van de elf aangrenzende huizen. Als je hoort dat ze ook samen dingen ondernemen klinkt het als een soort commune, maar niets is minder waar. Centraal Wonen Oldenzaal onder de Linden is een prachtige plek om te wonen.

“Het is een landelijk concept,” legt Sanne Stokla uit, die hier zelf ook een woning huurt. “Je kan altijd bij elkaar aankloppen als het nodig is, maar het niet zo dat we de deur bij elkaar plat lopen. In coronatijd was het ook fijn. Als je dan in de centrale tuin zat, zag je toch mensen. Het is zeker geen commune, want dan zou ik hier niet wonen. Maar het heeft wel zijn voordelen. Wat de één niet kan, kan de ander.”

“En je hoeft niet alles te kopen,” lacht Christel Visser, die hier ook woont. “In de tuin staat een schuur die allemaal tuingereedschap bevat. We hebben een tuincommissie, want we moeten de tuin wel samen bijhouden. Daarom hebben we tuindagen. Niet iedereen is gek op tuinieren, dus er zijn ook bewoners die dan voor lekker eten zorgen. Samen eten is sowieso fijn. Tijdens de Buurtdag hadden we hier grote pannen met gekookte mosselen.”

Omdat het een vereniging is, betalen de huurders wel contributie waar bijvoorbeeld feestjes en het tuinonderhoud van bekostigd worden. Eén keer in de twee maanden vindt er een verplichte huisvergadering plaats. Het is grappig om te weten dat er twaalf huizen zijn, waarvan er elf verhuurd worden. De huur van de twaalfde woning zit bij ieders huur in, waardoor ze een ‘gezamenlijk huis’ hebben. Zo kan iedereen de woning gebruiken voor eigen activiteiten en workshops. Ook worden hier spelletjes gedaan, kerststukjes gemaakt en voetbal gekeken. En boven bevinden zich vier bedden en een badkamer waar je je voor in kan tekenen als je vrienden of familie te logeren krijgt. Hier logeren ook regelmatig fietsers (Vrienden op de Fiets) en wandelaars (van bijvoorbeeld het Marskramerpad).

Deze woongemeenschap aan de Lindestraat ontstond 32 jaar geleden toen een stel idealisten met elkaar een levendige woongroep vormde. Ze legden zelf de tuin aan. “Mensen die hier wonen moeten wel een stukje idealisme in zich hebben,” zegt Christel. “Vaak ontstaan dingen spontaan. Er zijn veel creatieve mensen.” Toen de vrijmarkt niet doorging tijdens corona, legden de bewoners spontaan zelf een kleedje in de tuin waar ze spulletjes met elkaar ruilden en van elkaar kochten. Een kraampje met Oranjebitter mocht daarbij niet ontbreken. En in de woonkamer is al eens een lesje ‘Van Gogh-schilderen’ gegeven, waarbij iedereen een eigen schilderij maakte. Een superleuk concept!

Voor meer informatie kan je kijken op de website www.centraal-wonen-oldenzaal.webnode.nl.