Algemeen

Maquette ‘Aldensele 1250’ mogelijk door twee jubilea

OLDENZAAL – De maquette van Oldenzaal n 1250, die aanstaande donderdag zal worden onthuld is te danken aan twee jubilea: het 100-jarig bestaan van de Geldermanstichting en het 50-jarig bestaan van Lionsclub Oldenzaal. Beide organisaties waren zich aan het oriënteren op een cadeau voor de Oldenzaalse samenleving en hebben de handen ineengeslagen. De onthulling van de maquette was gepland in het voorjaar, maar is wegens corona opgeschort naar donderdag 1 oktober om 15.30 uur.

Lion-lid Theo Hampsink en zijn clubgenoot -tevens Gelderman bestuurslid- Robert Monnikhoff: “We waren als organisaties beide aan het bedenken wat een passend jubileumcadeau zou kunnen zijn. We zagen hier een mooie kans voor een samenwerking. De Gemeente had bij het voormalige ABN-AMRO kantoor al een plaats ingeruimd voor een kunstwerk in het kader van de herinrichting van het Plechelmusplein. Daar konden wij mooi op voortborduren.”

Theo Hampsink: “Dit traject was geen sinecure. We hebben heel wat deskundigheid ingeschakeld om een historisch en artistiek iets waardevols tot stand te brengen.” Diverse historici hebben een idee uitgewerkt en beelden kunstenaar Peter-Paul Hattinga-Verschure heeft het ontwerp gemaakt. Het bureau Made by Mistake heeft de technische uitwerking gedaan. Monninkhoff: “Het is technisch een hoogstandje geworden. Meestal wordt brons als materiaal gekozen, maar deze maquette is gemaakt van 30 lagen hoogwaardig kunstglas met daarop per laag een print. Op elkaar gestapeld geeft de maquette een heel mooi 3D-beeld van hoe Oldenzaal er rond 1250 uitzag. De behuizing is van Cortenstaal gemaakt en er is verlichting van onderen, dat maakt de uitstraling bijzonder, ook ’s avonds.”

Hampsink: “Als Lionsclub organiseren we jaarlijks de Oldenzaalse haringparty en met de opbrengst daarvan steunen we goede doelen. In het kader van ons Jubbileum wilden we iets terugdoen voor de alle Oldenzalers. Zo hebben we bij ons 25-jarig bestaan het Oldenzaalse stadswapen aangeboden.”

Monninkhoff: “Financieel moest er wel wat overbrugd worden, dat heeft best inspanning gekost. Mede dankzij de Provincie en het Rabo Coöperatiefonds hebben we het allemaal rond kunnen krijgen. De prima samenwerking met de Gemeente, die ook in de werkgroep vertegenwoordigd was, mag ook niet onvermeld blijven!”

Het kunstwerk heeft een hoge historische en culturele waarde. Hampsink: “Bedenk dat Oldenzaal in die tijd op bestuurlijk en religieus vlak in Twente de belangrijkste stad was. Er is veel bekend van die periode, maar slechts weinig zichtbaar. Dat willen we met deze maquette veranderen. Er komt ook een infozuil, zodat het niet alleen een mooi kunstwerk is, maar ook bijdraagt aan historisch besef.”

 

Robert Monninkhoff (bestuur Geldermanstichting) en Theo Hampsink (Lionsclub Oldenzaal) bij de sokkel waar donderdag de maquette wordt onthuld.