Algemeen

Leerlingen van de Potskamp schilderen vol enthousiasme de ajuinen van de kanonnen

OLDENZAAL - De ajuinen (houten onderstellen) van de kanonnen zijn bijna af! Leerlingen van de Potskamp lakten ze de laatste weken prachtig rood. “De samenwerking in Oldenzaal is fenomenaal,” zegt Henk Winkelhuis. “Het is zo mooi om te zien van hoeveel kanten we medewerking hebben gekregen.”

De jongens van de Potskamp zitten in de derde klas waar ze metselen, schilderen, timmeren en meubels maken op de afdeling Bouwen/Wonen/Interieur. “Aan het einde van het leerjaar moeten ze één van deze vaardigheden kiezen. Gisteren hadden we daar zeven jongens van aan het werk en vandaag drie. Dan draait het lekker door. Met drie weken zal het wel ongeveer klaar zijn. Het moet allemaal alleen nog een beetje opgeschuurd worden,” legt Henk uit.

De kanonnen staan rustig te wachten op de gemeentewerf. Zodra de ajuinen in elkaar zijn gezet met de draadstangen die erbij horen, zullen ze deze naar de uitgang van de Potskamp rollen waar ze door een vrachtwagen van de gemeente worden opgehaald. Dan gaan ze óf naar de gemeentewerf óf direct naar de plek waar de kanonnen komen te staan. Er is een plek gecreëerd aan de Deurningerstraat bij het Singelpark. Het andere kanon wordt bij de Steenpoort geplaatst, in de buurt van de ronde muur. Daar zal nog een mooi informatiepaneel van cortenstaal bijgeplaatst worden met een leuk stukje informatie.

Henk kreeg een berichtje van een houtzagerij die mee wilde werken aan de realisatie van de ajuinen. “Heb je hout nodig, dan regelen wij dat. We kwamen met de bouwtekeningen bij hem. Het hout moest aan elkaar bevestigd worden met bouten die weer door een bouwmarkt werden gesponsord. Een ander bedrijf hielp met het roestvrij maken van de kanonnen en ook de mensen in het gemeentehuis hebben hard gewerkt om de omgevingsvergunningen in orde te krijgen. De burgemeester was zelf ook heel enthousiast. En de jongens van de gemeentewerf vonden het prachtig. We mochten de kanonnen schoonmaken in hun loods en de koffie stond boven voor ons klaar in de kantine. Ze brachten en haalden materialen op, zo mooi.”

En daarna ontstond er contact met de afdeling schilderen van de Potskamp. “Na de herfstvakantie zijn we hier begonnen met schuren en lakken. Alle collega’s werkten mee. Eén telefoontje en het werd geregeld.  Van de afdeling Techniek konden we van alle machines gebruik maken en we kregen hier ons eigen fijne plekje.” Jan Bekke, die ook nauw betrokken is bij het kanonnenproject, staat de jongens ter assistentie bij. “Er is maar één nadeel: als dit is afgelopen ben ik weer werkeloos,” zegt Jan lachend. Ook Gert Romeijn, Marcel Oude Engberink en Henk Winkelhuis zelf zijn druk geweest met het hele traject van de komst van de kanonnen tot de plaatsing ervan.