Algemeen

Leerlingen De Wendakker zien hun duurzame wens over 15 jaar pas weer

OLDENZAAL – Basisschool De Wendakker van stichting Konot mag zich vanaf nu stroom neutraal noemen. Samen met verduurzamingspartner Slim Opgewekt Scholen zijn er inmiddels 70 zonnepanelen geplaatst. Daarnaast is de gehele school voorzien van ledverlichting. Samen zorgt dit voor een jaarlijkse besparing van ruim 20.702 kg CO2. De Wendakker wekt nu evenveel energie op als dat er verbruikt wordt. Als deze CO2-uitstoot op een andere wijze gecompenseerd zou worden zonder te verduurzamen, dan zouden er bijvoorbeeld bijna 900 volwassen eikenbomen moeten worden geplant. Genoeg om drie voetbalvelden mee te vullen.

Uniek in dit verduurzamingstraject is dat de technische verduurzaming in combinatie gaat met educatie over duurzaamheid.  

                                                                   

Besparing en bewustwording

Directeur Karin Bekhuis: “Vorig jaar hebben we met alle Oldenzaalse basisscholen de Global Deal ondertekend. Dat was een eerste stap richting verduurzaming waarbij we op De Wendakker zijn gestart met het scheiden van afval. Van daaruit hebben we het grootser aangepakt en hebben we de sprong gemaakt richting verduurzaming middels zonnepanelen en ledverlichting. We willen de kinderen van De Wendakker er van bewust maken dat we samen zorg moeten dragen voor de aarde én we willen hen laten ervaren dat we daar samen verantwoordelijk voor zijn en aan bij kunnen dragen. We zijn erg trots op waar we nu als school al staan.”

 

Bewustmaking Wattsons lab

Op De Wendakker komen er elk jaar twee Wendtalent-periodes voorbij waarin we met alle kinderen van de school samen werken aan een overkoepelend thema. Dit keer is het thema ‘Verduurzaming’. Voor deze Wendtalent periode is een samenwerking gezocht met verduurzamingspartner Slim Opgewekt Scholen. Zij werken met een educatief bewustmakingsprogramma over duurzaamheid, genaamd het Wattsons lab en hebben landelijk al zo’n 200 locaties verduurzaamd. Drie weken lang zijn de leerlingen meegenomen in de wereld van duurzaamheid en klimaatverandering. Er zijn diverse workshops georganiseerd door de leerkrachten en daarnaast hebben de kinderen in het laboratorium (Wattsons lab) allerlei opdrachten en proefjes uitgevoerd over thema’s zoals: energie, afval, eten en water. Eén van de onderdelen in het programma was het maken van een duurzame wens. De leerlingen hebben nagedacht over hoe de wereld er over 15 jaar uitziet. Enkele voorbeelden:

 

De Wendakker heeft over 15 jaar nog meer zonnepanelen”

“ Overal LED lampen, want dat is beter voor het milieu”

“Goede isolatie door dubbel glas en planten op het dak”

“Veel groen op het schoolplein”

“Wanneer je warm water nodig hebt, meteen het water op de goede temperatuur”

“ Minder papier en meer gebruik maken van Chromebooks”

 

Tijdcapsule

Jelle (groep 3), Julius (groep 5) en Lotte (groep 7) lazen hun wensen voor over ontwikkelingen in de komende 15 jaar. Dat waren mooie ambities, van papierbesparing tot auto’s die op zon- èn maanlicht rijden!

Alle wensen zijn in een tijdcapsule gestopt en door Jelle, Julius en Lotte in de grond gestoken. De capsule blijft voor 15 jaar onder de grond. Over 15 jaar kunnen de leerlingen zien of hun duurzame wens daadwerkelijk is uitgekomen.