Algemeen

Juf Ria Boerman op festival uitgezwaaid bij De Linde

OLDENZAAL - Afgelopen woensdag  was er een festival op basisschool de Linde in Oldenzaal. Het festival werd gevierd ter ere van de pensionering van Ria Boerman. Geheel in de jaren ‘60 stijl. Ria werkte met veel passie en plezier op de Linde. Vanwege Corona kon haar afscheid niet eerder gevierd worden, maar afgelopen woensdag was het dan toch zover.

'Wat er ook speelt in een land laat het vooral de kinderen zijn'. Dat is het motto van juf Ria Boerman, geïnspireerd door ‘Loesje’. Deze juf nam woensdag na 44 jaar onderwijs afscheid van haar school 'de Linde'. In 1977 begon haar onderwijscarrière in Manderveen. Ze ging daar aan de slag als leerkracht voor de taalstimulering van Twentse kinderen.  Of zoals ze het zelf zegt: juffrouw voor de Twentse sproake.  Een jaar later kwam Ria in Oldenzaal terecht. In de geleende Eend (deux chevaux) van haar kersverse vriendje Herman ging ze op sollicitatiegesprek bij het openbaar onderwijs in Oldenzaal.

En zo geschiedde.... Ze nam de sollicitatiecommissie voor zich in met haar authenticiteit en haar verbindende persoonlijkheid, ze trouwde haar kersverse vriendje en bleef haar hele carrière trouw aan het Oldenzaalse onderwijs. Van de kleine Joost, naar de Joost van den Bogert en vervolgens naar de Oosterik, de school die nu de naam 'de Linde' draagt.

Ria heeft een zwak voor het jonge kind. Eerst werkte ze fulltime, zoals dat in het onderwijs gebruikelijk was, maar toen haar vriendin en collega Betsy van Diek een zoon kreeg wilden beide dames een duobaan.  Dat was destijds in het onderwijs not done. Het was fulltime werken of stoppen, meer smaakjes waren er niet.  

Samen hebben ze baanbrekend werk verricht voor de werkende onderwijsvrouw. 

In 1983 gingen de dames samen naar de gemeenteraad om hen ervan te overtuigen dat parttime werken in het onderwijs mogelijk was. En zo werd de eerste duobaan in het Oldenzaalse onderwijs een feit. 

Ze heeft tijdens haar loopbaan niet alleen de sollicitatiecommissie en de gemeenteraad voor zich ingenomen ook kinderen, ouders en collega's lopen met Ria weg. Met haar muzikaliteit, creativiteit en eerlijkheid zorgt ze voor plezier, rust en saamhorigheid.  

Woensdag werd dit duidelijk zichtbaar. Haar laatste dag op school werd ze opgehaald in een heuse deux chevaux. Samen met haar Herman reed ze het schoolplein op door een kleurrijke erehaag die de kinderen met elkaar vormden. Vervolgens kon ze genieten van een festival waarbij de herinneringen aan juf Ria een podium kregen. Ze werd door elke groep op muzikale wijze in het zonnetje gezet. En Ria gaf elke groep op ludieke wijze een cadeau dat eer doet aan haar motto: 'Wat er ook speelt in een land laat het vooral de kinderen zijn'.

De school laat een ronde bank op het schoolplein plaatsen ter herinnering aan een juf die staat voor verbinding en een warm welkom.