Algemeen

Impuls en Kaliber willen samen de ‘huiskamer van Oldenzaal’ zijn

OLDENZAAL - “Wij zijn heel blij,” zegt Alice ten Dam, directeur van Impuls. Samen met Angelina Schoonewille, bestuurder bij Kaliber Kunstenschool, bieden ze programma’s aan voor talentontwikkeling op cultureel en sociaal vlak. Het is de bedoeling dat ‘Willemien’ zoals de nieuwe locatie heet, een ontmoetingsplek wordt voor mensen van 0 tot 100 jaar waar ze hun talenten op cultureel en sociaal vlak kunnen ontwikkelen.

“Zo’n drie jaar geleden zijn we dit avontuur begonnen,” vertelt Alice. “En één plus één was al snel drie. We hadden een stukje visie op papier en gingen in overleg met de gemeente op zoek naar een geschikt pand. We hebben een architect in de arm genomen en nu begin je het te voelen als je het gebouw binnenkomt. We hopen dat het gaat werken zoals we het beoogd hebben. Zowel Impuls als Kaliber komen uit een oud pand en dan is dit ineens heel licht, met een grote schuifdeur en glas. Maar we hopen dat de gang naar ‘de huiskamer’ op deze manier ook toegankelijker wordt zodat mensen sneller binnenlopen.

“Jullie zitten er al in. Wij moeten nog,” vult Angelina het verhaal aan. Ze heeft ook zin in dit nieuwe avontuur. “Het gebouw biedt veel mogelijkheden en het is heel interessant omdat er diverse partijen samenwerken. Zowel de programma’s van Impuls als van Kaliber worden hier aangeboden, maar ook externe partijen zoals leeratelier Mal&Mod. geven hier workshops in het maken van tassen en portemonnees en Studio 15 wordt voor de jeugd toegevoegd.”

Doordat er zoveel mensen samenkomen, ontstaan er ook nieuwe ideeën. “Je gaat nadenken over het huidige aanbod door de beweging die je maakt. Nú gebeurt het,” laat Alice weten. Soms stappen mensen nog met schroom binnen om aan te kloppen bij het armoede-preventieteam, maar dat is nergens voor nodig. Het is ook heerlijk om je zorgen even achter je te laten door deel te nemen aan de aangeboden activiteiten. Zo heeft de biljartclub van Impuls het gebouw al betrokken en de koersbal- en bridgevereniging. Door gezamenlijke ruimtes te delen is er ook meer mogelijk.

Angelina benadrukt nog het aspect van kunst en cultuur. “We praten hier ook over kunst en cultuur waardoor gesprekken zich verdiepen. Het helpt eenzaamheid voorkomen en maakt het leven leuker. Zo ga je nadenken over wie je bent en wat je goed kan. Dat is goed voor de persoonlijke ontwikkeling.”

Ben je nieuwsgierig geworden en lijkt het je ook leuk om deel te nemen aan activiteiten of je te ontwikkelen op een bepaald gebied? Loop dan gerust eens langs bij Willemien aan de Wilhelminastraat 5 in Oldenzaal. De programma’s van Impuls en Kaliber en Mal@Mod. zijn zichtbaar op hun eigen websites. In de toekomst zal er nog een website voor ‘Willemien’ komen waar je meer informatie op kan vinden. Voor specifieke vragen kan je bellen naar Impuls (0541-571414 ) of Kaliber (088-4868700).