Algemeen

Historische vereniging Oldenzaal is
in oprichting

OLDENZAAL - Vorig jaar werden de eerste gesprekken gevoerd om te komen tot een historische vereniging voor Oldenzaal, maar door corona kwamen deze even stil te liggen. Nu wordt de draad weer opgepakt. “Oldenzaal, met haar rijke historie, verdient het om een historische vereniging te hebben. Er is ook enorm veel interesse vanuit bewoners om hier vorm aan te geven.”

Een goede basis

Samen met vertegenwoordigers van de Stichting Stadshart en de Dree Marken is Sandra Schipper (directeur Stichting Oldenzaalse Musea) in gesprek over de oprichting van een historische vereniging. Het doel van deze vereniging zal zijn om historische gegevens, bronnen en verhalen over de stad Oldenzaal te inventariseren, digitaliseren, bewaren en delen. “Het Palthe Huis heeft al een mooie basis met zowel een bibliotheek, archiefstukken en een beeldarchief. Ook kunnen we fysiek ruimte bieden aan vergaderingen en hebben we al een eigen tijdschrift: Ons Oldenzaal. We willen deze basis beschikbaar stellen zodat de historische vereniging niet vanaf nul alles hoeft op te bouwen.” Ook de gemeente Oldenzaal ziet het belang van een historische vereniging. Burgemeester Patrick Welman is enthousiast: “Ik ben blij dat er vorderingen gemaakt worden met de oprichting van een historische vereniging. Als burgemeester steun ik het initiatief om de bewoners meer te betrekken bij de rijke historie van Oldenzaal.”

Interesse peilen

Voordat er een stichting is opgericht moet een aantal zaken geregeld worden. Om geïnteresseerden op de hoogte te kunnen houden van de vorderingen roept Schipper op om zich aan te melden. Iedereen die graag op de hoogte wil zijn kan zich aanmelden door een mail te sturen naar info@palthehuis.nl. Door middel van een nieuwsbrief zal Stichting Oldenzaalse Musea informatie over de historische vereniging gaan delen met wie zich hiervoor aanmelden.