Algemeen

“Goed voor elkaar zorgen en geven en nemen” is de gouden tip voor een gelukkig huwelijk

OLDENZAAL - Onlangs vierden Gerrit (89) en Marietje (92) samen met hun vier kinderen het heugelijke feit dat ze 65 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Wat een gezellige middag was het en wat een warmte en plezier straalt dit gezin uit. Hun recept voor zo’n succesvol huwelijk? “Goed voor elkaar zorgen en geven en nemen,” zegt Marietje. En ze geven elkaar ook nog iedere avond een kusje voor het slapengaan.

Op de Fancy Fair in Deurningen sloeg de vlam in de pan. Voor Marietje was het in ieder geval liefde op het eerste gezicht. “Voor jou ook?” vraagt ze aan haar man. “Ik weet niet wat je zei, maar ik zal maar ja zeggen,” antwoordt hij lollig. Zijn pretoogjes zeggen genoeg. Zij was met zussen en een vriendin op de Fancy Fair, hij met een kameraad. “Het was eigenlijk net afgelopen toen ik haar zag. Ik vroeg of ze alleen was en we hebben nog wat gedronken.”

Zo makkelijk kan het dus gaan. Na vijf jaar verkering te hebben gehad, stapten ze in het huwelijksbootje. Ze kennen elkaar dus al zeventig jaar. Ze kregen twee zoons en twee dochters. Acht jaar lang woonden ze vlak bij Frans op den Bult in Deurningen. Daarna verhuisden ze naar de Emmastraat in Oldenzaal waar ze vijftig jaar woonden. En nu genieten ze alweer zeven jaar in hun huidige appartementje. 

Gerrit werkte vroeger bij Gelderman in de spinnerij. Toen dat ophield, werkte hij een tijdje als bakker bij Bakkerij Huiskes. Dat was weer heel iets anders. En daarna kwam hij terecht in de kleding. Hij ging aan de slag bij Bleckmann, waar hij twintig jaar lang orders klaarmaakte voor winkels en vrachtwagens laadde en loste.

Maar er was ook tijd voor ontspanning. Zo is hij al meer dan vijftig jaar lid van Vogelclub Florissant. Aan de Emmastraat had hij een heel hok in de tuin met allemaal vogeltjes, zoals kleurkanaries en later ook putters en groenlingen. Hij heeft aan heel veel tentoonstellingen meegedaan. Ook was hij druk met zijn vijver en zijn moestuintje. “En soms had ik nog tijd over,” lacht hij. “Dan hielp ik ook anderen als hobby in hun tuin.”

Ook Marietje zat niet stil. Zij was thuis voor de kinderen en had het druk met het huis en alles eromheen. Haar kinderen kijken daar liefdevol op terug. “Mama maakte ook heel veel kleding,” zegt één van de dochters. “Dan haalden we stofjes op de markt. En één keer per jaar gingen we naar Slagharen. Dat was ook een feestje.” Alle kinderen hebben een lach op hun gezicht als ze eraan terugdenken. “Of we gingen met een geblokte plaid en een picknickmand naar het Lutterzand. We hebben veel gewandeld. Mijn ouders maakten ook elke avond na het eten een wandeling. En als we naar Center Parcs gingen, namen we hen ook altijd mee. Konden ze mooi oppassen,” lacht één van hen ondeugend.

Inmiddels hebben Gerrit en Marietje tien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Ze vierden hun briljanten huwelijk met z’n allen in Aparthotel Delden. “Iedereen was er. Het was heel mooi, want dat verwacht je toch niet met corona,” glundert Marietje. Ze vindt het fijn dat alle kinderen redelijk in de buurt wonen. Samen met Gerrit vermaakt ze zich nog met legpuzzels en kruiswoordpuzzels. “En de kinderen doen alles voor ons,” zegt ze dankbaar. Wat een mooie mensen!

Uw reactie