Algemeen

Echtpaar Valkema – Kramer 60 jaar getrouwd

OLDENZAAL - Wiebe (87) en Janke (80) Valkema waren dinsdag 3 augustus 40 jaar getrouwd. Wegens vakantie van de kinderen is het feest uitgesteld naar september, maar het werd toch een feestelijke dag. Wiebe en Janke wonen al sinds 1971 aan de Vloedbeldlaan. 

Echtpaar Valkema - Kramer

Hun eerste ontmoeting was in Glanerbrug, de geboorteplaats van Janke. Wiebe is in Friesland geboren en was vanuit de Koninklijke Marechaussee in de grensplaats Glanerbrug gestationeerd. In Vaals zijn ze getrouwd en hebben ze hun gezin gesticht.

Wiebe en Janke hebben drie kinderen en vier kleinkinderen. Na hun verblijf in Vaals bracht Wiebe’s werk het gezin naar diverse plaatsen in Duitsland, waar hij voor de Koninklijke Luchtmacht ingezet werd.

In 1971 kwam Wiebe bij de brigade Oldenzaal, en nam het gezin intrek in het huis aan de Vloedbeldlaan. Janke: ”De huizen waren net gebouwd en we keken prachtig uit over de weilanden. Dat uitzicht missen we, de Thij is daarna natuurlijk verder uitgebouwd.” Wiebe moest voor zijn werk geregeld buiten de regio zijn. Wiebe: “Er werd vaak vanuit Amsterdam of Den Haag een beroep op ons gedaan en dan sprongen we daar bij.”

Janke werkte in Vaals in een schoenenzaak. Janke: “Totdat we gingen trouwen. In die tijd betekende dat einde werk. Ik heb later, toen de kinderen groter waren, nog eens gesolliciteerd, maar men vond me te oud. Ik was toen nog maar 42 jaar!” Binnen Oldenzaal heeft Janke in de oudercommissie van de Zandhorstschool gezeten en heeft ze vrijwilligerswerk gedaan voor de Hofkerk. Janke: “Maar ik ben daar mee gestopt. Het is nu aan de jongere generatie om het werk voort te zetten.” Janke heeft in haar vrije tijd veel geschilderd. Janke: “Ik gebruik mijn tablet veel. Ik speel Wordfeud en onderhoud ook veel contacten via Whatsapp.”

Wiebe kon met 55 jaar met Functioneel Leeftijdsontslag (FLO), hij had toen de rang van eerste luitenant. Wiebe: “Maar ik ben niet stil gaan zitten. Je wordt vrij snel gevraagd voor allerhande diensten en die heb ik graag gedaan.” Wiebe heeft -net als Janke- vrijwilligerswerk voor de gemeente van de Hofkerk gedaan en was bestuurslid van de Archeologische Club van Oldenzaal. Daarnaast is hij bestuurslid van Veilig Verkeer Nederland geweest. Zijn inzet is beloond met een Koninklijke onderscheiding. Wiebe is binnen de Hofkerk nog steeds actief in de klussenclub en doet redactioneel werk voor het kerkblad.

Wiebe kijkt met veel plezier terug op zijn tijd bij de Marechaussee. Wiebe: “Je leert er veel en doet mensenkennis op. En je maakte spannende dingen mee. Zo ben ik destijds ingezet bij de treinkaping bij De Punt. Er is natuurlijk veel veranderd in het vak en ik vind het jammer dat de Europese binnengrenzen zijn weggevallen, maar ik zou zo weer voor dit werk kiezen!”

Burgemeester Welman kwam op de trouwdag namens het gemeentebestuur persoonlijk de felicitaties brengen. Wiebe: “Ik heb zelf in de Archeologische Club van Oldenzaal gezeten en de Burgemeester is lid van de Oudheidskamer, dus we hadden wel iets om over te praten.”