Algemeen

Dubbelklapper voor Schoon Oldenzaal

OLDENZAAL - Onlangs had Schoon Oldenzaal twee belangrijke maar feestelijke onthullingen. Bij educatief centrum De Höfte werd de wandel-/fietsroute langs gedecoreerde schakelkasten ten doop gehouden en op Het Hulsbeek werd de ‘Prötteltoar’n’ onthuld.

Wandel- en fietsroute

Schoon Oldenzaal is inmiddels bij iedereen bekend van de 40 gas- en elektrakasten die zijn verfraaid met kunstige schilderingen en foto’s. Deze verfraaiing wordt aan buurten aangeboden in ruil voor een nette wijk, bijvoorbeeld door het houden van opruimacties. Er is nu een drie wandel-/fietsroute ontwikkeld die langs de gedecoreerde kasten voert. Erg mooi is de internetsite schoonoldenzaal.nl, die gebruikers van de route op Google Maps laat zien waar de verfraaide kasten staan, maar ook na aanklikken van een bolletje iets vertelt over de specifieke kasten, want elke kast heeft een eigen verhaal. Bij educatief centrum de Höfte werd de route officieel geopend door initiatiefnemers Clara Welhuis van Schoon Oldenzaal en Toos Benneker van De Höfte en wethouder Evelien Zinkweg. De laatste benadrukte dat Schoon Oldenzaal waardevol werk verricht. Niet alleen vanwege de kasten, maar ook vanwege de verbinding met diverse partijen en de educatieve invulling, bijvoorbeeld richting de scholen.

Na de onthulling van het bord ging het gezelschap langs enkele kasten en werd VV De Esch bezocht. Deze club heeft in 2019 één van de twee afvalbanken in Oldenzaal geplaatst gekregen. Deze bank is geïntegreerd met een vuilnisbak en nodigt uit om afval als een doelpunt in te schoppen. 1-0 voor Schoon Oldenzaal! De andere afvalbank staat bij de het  Twents Carmelcollege locatie Potskampstraat.

Ook werd basisschool De Bongerd, locatie Paukenlaan bezocht waar kleuters bezig waren met schilderijen voor een drietal kasten bij de school.

Prötteltoar’n

De fietstocht eindigde op Het Hulsbeek. Daar werd de ‘Prötteltoar’n’ onthuld. Deze metershoge toren is een creatie van jeugdcarnavalsvereniging de Blaanke Boeskeulkes. Het is een carnavaleske versie van de Plechelmustoren met diverse vuilcontainers eraan bevestigd. Een carnavalesk ontwerp, maar met een serieuze boodschap: Laat je rommel niet slingeren! Het is een mooi statement  van jonge Oldenzalers, die andere  jongeren willen motiveren om afval op de juiste plek op te ruimen. De firma Heisterkamp tekende voor het bijzonder transport naar Het Hulsbeek.

Parkbeheerder Rob Beverdam was zeer ingenomen met de toren. Beverdam: “We proberen op alle manieren het zwerfafval tegen te gaan. Afgelopen zomer hadden we de actie ‘Opgeruimd Sporten’ in samenwerking met Schoon Oldenzaal, FC Noaber en sportclubs in Oldenzaal. Dat gaan we zeker herhalen, maar we zijn ook samenwerking aan het zoeken met scholen en met bedrijven, die met hun medewerkers de schouders willen zetten onder een schoon Oldenzaal.”En zo werd het 2-0 tegen zwerfafval!