Algemeen

De Werkwijzer start Spoor 6: een ontmoetingsplek voor jong en oud

OLDENZAAL - “We hebben hier goud in handen,” zegt Tonnie Harmelink, directeur-bestuurder van sociale onderneming De Werkwijzer. Hij heeft een nieuw concept voor het stationsrestaurant bedacht. Op 1 december open hier ‘Spoor 6’: een hippe retro-ontmoetingsplek voor jong en oud. 

De Werkwijzer is een leerbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De deelnemers komen binnen via Menzis, UWV en WMO. Het kan dan gaan om een vorm van dagbesteding, jobcoaching of re-integratie. De hoofdvestiging bevindt zich aan de Textielstraat. Dit is de industrie-afdeling met eenvoudige inpak en een grote houtafdeling waar smikkelplanken gemaakt worden. Verder werken er deelnemers in de bedrijfskantine van het gemeentehuis, op de boerderij aan de Grensweg, in de voedseltuin waar biologische groenten voor de voedselbank verbouwd worden en in het restaurant van de Molenkamp. Bij elkaar gaat het om 185 cliënten die verschillende leer- en werktrajecten volgen.

Maar nu is Tonnie druk met het stationsrestaurant. “Het heeft een aantal jaren goed gedraaid in de avonduren. Maar begin 2020 kwam corona en moest het restaurant op slot. Vanaf toen kregen we moeite om de avonden permanent gevuld te krijgen. Er waren minder mensen die in de avond wilden werken en dit zorgde bij ons voor bezinning en reflectie waardoor we tot een ander concept zijn gekomen. Maandag beginnen we met de verbouwing en de ruimte krijgt een hippe retro-uitstraling. De verbouwing doen we zelf. We hebben een houtafdeling met allemaal machines en we hebben er veel zin in,” zegt Tonnie enthousiast.

Het restaurant zal verschillende functies krijgen. “De kernwaarde is dat iedereen meedoet. Er is inclusiviteit voor jong en oud. Voor jongeren is er weinig te doen in Oldenzaal, dus hier zullen we een ontmoetingsplek voor hen creëren door het ook te laten fungeren als werkcafé. Er komt een lange bank waar mensen kunnen werken en hun laptop aan kunnen sluiten. Maar ouderen kunnen hier ook hun krantje lezen, een kopje koffie drinken en een broodje eten. Op vrijdagavonden fungeren we als volwaardig restaurant. We hebben een professionele kok en het menu zal normale restaurantprijzen hanteren. De  bedragen die we eerder vroegen waren echt te laag. Daar redden we het niet mee. Op de woensdagmiddagen is er een eetclub voor mensen uit de buurt en vrijwilligers en deelnemers van De Werkwijzer. Die kunnen hier dan een warme maaltijd nuttigen, zoals bijvoorbeeld een stamppot.