Algemeen

De Werkwijzer plaats prachtige minibieb, menstruatiekast en voedselbank in één

OLDENZAAL - Het idee van een minibieb bestond al langer bij de boerderij van De Werkwijzer aan de Grensweg. Deze is nu werkelijkheid geworden in de vorm van een prachtig blauw geschilderde kast. En er zitten niet alleen boeken in, maar ook menstruatiemateriaal en voedsel voor de minder bedeelden.

“Je ziet de minibiebs steeds vaker,” zegt Annette Rosens, werkleidster op de boerderij. We hadden hier een keer een discussie over menstruatie armoede, waarbij meisjes thuis blijven van school en sport omdat ze geen maandverband of tampons kunnen kopen. Daarom hebben we besloten om ook zakjes van vijf maandverband en 5 tampons in de laden van de kast te leggen.”

De kast is groot genoeg om er ook voedsel in te plaatsen voor mensen die dat nodig hebben. ‘Hier in de buurt is geen armoede,’ zei een bezoeker van de boerderij pas tegen Annette. Zij denkt daar zelf anders over. “Ik ben nu aan het lobbyen bij mensen voor lang houdbaar voedsel en bijvoorbeeld douchegeld en tandpasta. Het is niet de bedoeling dat één persoon het hele kastje leeghaalt. We moeten een beetje solidair zijn.”

Deze kast past goed bij Stichting De Werkwijzer. “Wij zijn maatschappelijk betrokken. Als we elkaar zo kunnen helpen is dat toch mooi.” De deelnemers van de boerderij hebben goed met elkaar gebrainstormd over hoe ze het zouden gaan doen. Iedereen heeft inbreng gehad en deed heel enthousiast mee, bijvoorbeeld in het bepalen van de kleur van de kast. Ze hebben hem zelf mooi geschilderd.