Algemeen

De Höfte krijgt tractor van haar vrienden
De Höfte biedt afwisselend vrijwilligerswerk in verbinding met de natuur en milieu

OLDENZAAL - Het Natuur en Milieu Educatief Centrum De Höfte kreeg afgelopen week een mooi geschenk van de Stichting Vrienden van De Höfte: een gebruikte, maar bijna in nieuwstaat verkerende tractor.

Bedrijfsleider Anouk Vos: “Hiermee kunnen we onze werkzaamheden voortzetten in het onderhouden van het stadspark maar de tractor zal ook ingezet worden bij allerlei andere werkzaamheden rondom de boerderij.” Wim Gaalman en Johan Huisman van de Stichting Vrienden van de Höfte benadrukten bij de overhandiging de belangrijke  rol die Herman Siers heeft gespeeld bij de stichting en zien de overhandiging van de tractor een postuum eerbetoon aan hem.

 

De Höfte biedt afwisselend vrijwilligerswerk in verbinding met de natuur en milieu

Wat ooit begon als ‘kinderboerderij De Höfte’ is in de loop der jaren uitgegroeid tot een professioneel en ambitieus Natuur- en Milieu Educatief Centrum, zoals het nu officieel heet. Met diverse programma’s biedt De Höfte ontspanning en educatie voor jong en oud, veel in samenwerking met scholen. Met een vrijwilligersbestand van zo’n 40 mensen (en daarboven nog te vervullen vacatures, zie verderop in het artikel) is de wisselwerking met de Oldenzaalse burgers groot. We spreken bedrijfsleider Anouk Vos en vrijwilliger/bestuurslid Bart Rozendaal.

Bart komt uit de gezondheidszorg. Voor acht jaar geleden stond een  noodoproep in de krant dat de kinderboerderij in het weekend ging sluiten wegens onvoldoende vrijwilligers/mankracht.

Ik was net met pensioen en mijn vrouw Truus attendeer mij op deze oproep. En zo ben ik begonnen als vrijwilliger in de dierenverzorging bij De Höfte . Naast de verzorging van de dieren doet hij nu ook allerlei projecten.  Het vrijwilligerswerk bevalt hem prima. Bart: “Het werken met dieren was  privé al mijn hobby, daarnaast doe je er ook leuke sociale contacten mee op.”

Bart heeft veel ideeën over de toekomst en verdere ontwikkeling van de Höfte. Hij vindt het belangrijk dat de mensen gaan nadenken hoe we natuur/ milieu die nu op gespannen voet staat met de economie weer in een samenwerkingsmodel kunnen smeden zodat natuur/ milieu en de mensen weer in harmonie kunnen gaan samenwerken. Bart ziet hierin een belangrijke taak voor De Höfte.

Anouk: “En we ontwikkelen veel nieuwe dingen. Zo hebben we onlangs een winkel geopend met biologische producten o.a uit eigen moestuin.  Ook nieuw op de Höfte is de natuurspeelplek. Die hebben we samen met IVN, De Groene Loper, Twente Milieu en de bijenclub gerealiseerd.” Bart: “Kinderen -maar ook ouders, de opa’s en oma’s - maken hier spelenderwijs kennis met de natuur/milieu en dier welzijn.

Vrijwilligers gezocht

Anouk: “Ondanks corona is iedereen aan boord gebleven. Daar zijn we heel blij mee, want het werk is er grotendeels om doorgegaan.” Anouk en Bart zien graag nieuwe vrijwilligers komen. Anouk: “Dat is op diverse terreinen en grotendeels laagdrempelig.”

Bart: “In de dierenverzorging kunnen we mensen gebruiken. De dierenverzorging loopt zeven dagen per week door, corona of niet, dus daar kunnen we heel wat vrijwilligers gebruiken, Je hoeft geen dierenkenner te zijn, maar wel een beetje gevoel voor dieren. Eenmaal ingewerkt zul je zien dat je na een tijdje  er veel plezier van beleeft. Van maandag tot en met donderdag  zijn in de ochtend mensen van De Werkwijzer aanwezig, dus het gaat met name om de middagen en de weekends. 

Een tweede groep is de Educatie waar vrijwilligers ,lessen voorbereiden over verschillende soorten dieren en planten.  Anouk: Ook is er  behoefte aan begeleiders van de bezoekende schoolklassen

Een  derde categorie vrijwilligers waar behoefte aan is, zijn de klussers. Anouk: “We hebben een bouwteam voor de grotere projecten, maar er is altijd wel bouwkundig onderhoud en herstel nodig. Een paar rechterhanden is dan natuurlijk wel meegenomen!”

De vierde categorie is de tuingroep. Anouk: ”We hebben inmiddels een winkel voor onze groente en fruitproducten. De tuingroep bestaat voor een groot deel uit vrouwen, maar heren zijn ook zeer welkom. Wat sterke armen kunnen we goed gebruiken.”

Bart: “Een vijfde categorie is het onderhoud van het machinepark. Denk bijvoorbeeld aan onze tractor, de bermmaaiers, bladblazers en diverse gereedschappen/hulpmiddelen. Vrijwilligers met technische achtergrond zijn welkom.

Anouk: “Een zesde categorie zijn vrijwilligers die kennis hebben van ICT en goed zijn in sociale media. We willen veel meer kennis delen en onze boerderij nog meer promoten dan we nu doen.

Bart: “Bij de Hofte is elke dag weer anders. De samenwerking met onze vrijwilligers op de diverse projecten is een mooie uitdaging om deze in een positieve en harmonieuze sfeer te kunnen laten verlopen.

Wie De Höfte wil helpen verder te groeien en te ontwikkelen kan zich oriënteren of aanmelden op  www.dehofte.nl.