Algemeen

De Esch: dag juf Gerry en meester Jos!

OLDENZAAL – Basisschool de Esch nam afgelopen vrijdag afscheid van locatieleider Gerry Nijenhuis en van leerkracht Jos Spitshuis. Beiden zijn ruim 40 jaar in het onderwijs geweest waarvan het grootste deel op basisschool de Esch. Ze hebben heel wat meegemaakt in het onderwijs, hebben meerdere generaties leerlingen langs zien komen en zijn wat dat betreft een begrip in de wijk de Essen.

Het was even spannend of het weer mee zou zitten of niet. Maar gelukkig bleef het droog op het moment dat juf Gerry door meester Bart, de directeur van basisschool de Esch, op de elektrische DUO-fiets vergezeld door de leerlingenraad van huis werd opgehaald. Basisschool de Esch neemt vandaag afscheid van juf Gerry, locatieleider en tevens adjunct directeur van de school. En niet alleen van juf Gerry! Ook meester Jos wordt iets later op de dag door zijn voltallige groep op de DUO fiets van zijn huis aan de Denekamperstraat gehaald.

Samen zijn zij het middelpunt van de belangstelling op de laatste dag van het schooljaar. Die dag startte voor juf Gerry met een soort defilé waarin alle leerlingen bij haar langskwamen om op een leuke manier afscheid te nemen. Aan het eind van de ochtend was er, onder grote belangstelling van ouders en familieleden, een gezamenlijk afscheid voor juf Gerry en meester Jos in de sporthal. Daar trakteerden alle groepen ze op een leuke act of voorstelling. Zelfs groep 8 kwam terug om nog een paar mooie liedjes van de musical te laten horen. De ochtend werd afgesloten met een lekker ijsje van de ouderraad voor alle leerlingen, uiteraard een uitgebreide mogelijkheid voor ouders om jud Gerry en meester Jos de hand te schudden en een lunch met het team. Daarna werd het schooljaar traditiegetrouw met vele andere scholen uit Oldenzaal afgesloten op het terras in het centrum.

Juf Gerry en meester Jos gaan allebei lekker iets eerder met pensioen en  hebben zich tot op de laatste dag met volle passie en betrokkenheid ingezet voor de Esch. ‘Stoppen op het hoogtepunt’ noemt meester Jos het en als je zijn leerlingen mag geloven is dat ook echt het geval. Meester Jos heeft ruim 40 jaar voor de klas gestaan waarvan het grootste deel op basisschool de Esch. In al die jaren heeft hij wel 1000 leerlingen in zijn klas gehad…het kan haast niet anders dan iedereen in de wijk de Essen moet meester Jos wel kennen en bij hem in de klas hebben gezeten. In die 40 jaar heeft meester Jos heel wat ontwikkelingen voorbij zien komen. Op school staat meester Jos met name bekend om zijn eindeloze geduld. Als een leerling iets niet snapt legt hij het met alle plezier nog een keer uit, en nog een keer, en nog een keer. Net zo lang tot de leerling het begrijpt. Meester Jos staat ook bekend om zijn muzikaliteit. Regelmatig pakte hij de gitaar, de blokfluit of de accordeon te voorschijn om de lessen ook op muzikale wijze op te luisteren.

Juf Gerry begon haar loopbaan in het onderwijs voor de klas. Toen de school op een gegeven moment een nieuwe adjunct-directeur nodig had vroeg het team aan Gerry of zij dat niet zou willen gaan doen. Sindsdien zit juf Gerry ‘op kantoor’ zoals zij het zelf zegt…en dat inmiddels al weer zo’n 20 jaar. Juf Gerry staat met name bekend om haar kleurrijke, creatieve, warme en vooral sociale kant. Als er iemand is met mensenkennis en die oog heeft voor het welzijn en welbevinden van zowel leerlingen als ook leerkrachten dan is het wel juf Gerry aldus diverse collega’s en ouders. Juf Gerry gaat samen met haar man genieten van de kleinkinderen en op reis met de camper. Zij laat de Esch met een gerust hart achter: onderwijskundig en pedagogisch is de basis op de Esch heel goed op orde. De resultaten zijn prima maar daarnaast, en dat is misschien nog wel belangrijker, zitten de leerlingen op de Esch ontzettend goed in hun vel. Juf Gerry vindt het wel jammer dat de ontwikkelingen waar de school mee bezig is niet meer echt van dichtbij mee zal maken. Ze had graag een hele actieve bijdrage geleverd aan de stappen die volgend jaar gezet worden met het invoeren van de wereldoriëntatie- en creatieve middagen. ‘Maar misschien gaat dat er toch nog wel van komen’, aldus juf Gerry. ‘In augustus en september ga ik eerst lekker op vakantie, maar ik heb 2 van mijn kleinkinderen op de Esch zitten dus ik kom gewoon af en toe terug als hulp-oma’.

Voor juf Gerry is per 1 augustus een goede opvolgster gevonden in de persoon van Christel Luttikhuis, nu nog werkzaam op de basisschool in Fleringen en tevens raadslid in de gemeente Tubbergen. Door het vertrek van meester Jos en dankzij uitbreidingsmogelijkheden wordt het team van de Esch volgend jaar ook nog eens uitgebreid met 3 nieuwe jonge leerkrachten.