Algemeen

Burgemeester hijst nieuwe vlag voor de Vredesweek

OLDENZAAL - In deze woelige tijden is het niet verkeerd om even stil te staan bij de Vredesweek die loopt van 17 t/m 25 september. Gerard Reuver en Toon Brummelhuis regelden een koor, een vredesvlag en een  vredesduif om het thema ‘Generatie Vrede’ uit te diepen.

De opkomst is helaas niet groot, maar dat mag de pret niet drukken. Het koor zet het nummer ‘Imagine’ in, dat de hele lading dekt. Gerard verwelkomt daarna het koor, de burgemeester en alle andere aanwezigen. “We hebben contacten met de landelijke vereniging,” vertelt hij. “Vredesgroep Oldenzaal probeert er een lokale draai aan te geven.”

De burgemeester bedankt hem voor de uitnodiging. “Het is mooi om in deze tijd zoiets te organiseren,” zegt hij. “We dachten dat oorlog tot het verleden behoorde, zeker in West-Europa. We leven allemaal in onze eigen bubbel. Zolang je met elkaar praat, kan je niet vechten. Het is jammer dat we dat met alle historische kennis niet voor elkaar krijgen.”

Stadsdichteres Els Olde Monnickhoff draagt een eigen gedicht voor met het thema ‘Generatie Vrede’ als uitgangspunt. Het koor brengt het nummer ‘Triple One’ ten gehore en daarna introduceert Gerard de stichting ‘Buna Ziua’, die al 25 jaar goed werk verricht in Roemenië. De burgemeester mag een kunstzinnige vredesduif overhandigen aan één van de aanwezigen van de stichting, die de duif met trots in ontvangst neemt.

In deze tijd staat Oldenzaal net stil bij 450 jaar vrijheid. Toon vertelt dat ze een nieuwe vlag hebben aangeschaft omdat ze de regenboogvlag niet aandurfden in de huidige tijd. Hij is prachtig blauw met een witte duif en staat voor de hoop om in de toekomst in vrede samen te leven. Het thema van dit jaar is ‘Generatie Vrede’. “We willen niet alleen vrede voor de jongeren en de ouderen, maar ook voor iedereen er tussenin.” Met deze mooie woorden sluit Gerard de ochtend af.

Uw reactie