Duurzaam Thuis Glimlach

Algemeen

Brouwersduo brengt nieuw Twents Tripel bier in de markt

OLDENZAAL / HENGELO – Hidde Heutink en Bastiaan Kroezen hopen van hun hobby als bierbrouwers hun werk te kunnen maken. Ze hebben een nieuw Twents biermerk gelanceerd: De Heuzen. Onder de naam Bierinstituut willen ze naast bier ook kennis en beleving aan de man brengen.

Hidde Heutink en Bastiaan Kroezen

Van hobby naar professie
Ze zijn beiden werkzaam in de ICT en hebben twee jaar geleden kennisgemaakt met het bierbrouwen: Bastiaan Kroezen (42) uit Hengelo en Hidde Heutink (27), die na een korte omzwerving weer in Oldenzaal gaat wonen. Ze zijn nu zo ver dat ze er hun beroep van willen maken. Hidde richt zich meer op het commerciële traject en Bastiaan meer op de brouwtechnische zaken. Hidde: “Het is een uit de hand gelopen hobby. We doen het nu naast onze vaste baan maar we willen het uitbouwen tot een bedrijf, de BV is al ingeschreven. We willen niet meteen te snel groeien. Er komt van alles op ons af, maar we krijgen er heel veel energie van. Hoe leuk wil je het hebben?”

De Heuzen
De naam De Heuzen klinkt als een geuzennaam. Wat zit daarachter? Hidde: ”Niets bijzonders, hoor. Het is gewoon een samenvoeging uit onze achternamen: Heutink en Kroezen. Stoere naam voor een stevig biertje, vonden we.”

Tripel als primeur
Het eerste bier dat de mannen gaan uitbrengen is De Heuzen Tripel, een vier granen speciaalbier met een alcoholgehalte van 9,1%. Bastiaan: “Maar met een frisse afdronk en een licht zoetje, dus ook een prima zomerbier.” Als het aan de brouwers ligt wordt het assortiment snel groter. Bastiaan: “We denken aan een Meibok en een IPA. Ik heb al een deel van mijn garage ingeruimd voor een proefbrouwerij, dat wordt de kraamkamer voor onze nieuwe bieren. Bier is een prachtig en eerlijk natuurproduct. De hygiëne steekt erg nauw. Als er een fruitvliegje in contact komt met het brouwsel dan kun je het vergeten.”

Huurbrouwer
Het brouwen gebeurt bij een zogenaamde ‘huurbrouwerij’. Hidde: “We gebruiken een eigen recept en zijn ook nauw betrokken bij het brouwproces, maar als startende brouwer moet je het niet allemaal zelf willen doen. Denk aan de investeringen, de kennis van de installatie, maar ook alle formaliteiten rondom accijns.” Bastiaan: “De brouwmeester was erg enthousiast over ons product. ‘Een foutloos biertje’ noemde hij het.” Wie de huurbrouwer is, blijft voorlopig geheim. Hidde: “We mogen dat niet bekendmaken, maar het is een echt Twentse brouwer, en niet die hele grote!”.

Inschrijven
De eerste batch van duizend liter wordt in augustus gebotteld. Liefhebbers kunnen inschrijven op een gewenst aantal flessen. Hidde: “De inschrijvers worden op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van ‘hun’ bier, dat geeft natuurlijk een heel eigen gevoel. Het loopt al aardig hard.” Ondertussen proberen de jonge brouwers ook bij horeca afzet te krijgen en via de groothandel de schappen van regionale slijters en supermarkten te bereiken.

Bierinstituut
Het klinkt oude gezaghebbende instelling, het Bierinstituut, maar het is de naam waaronder de beide brouwers workshops en zelfs bierreisjes organiseren. De workshops worden op elke gewenste locatie gehouden. Hidde: “Dat zijn leerzame maar ook gezellige bijeenkomsten. We willen niet alleen bier maken en verkopen, maar ook de beleving en de kennis van het brouwen verspreiden. Als we mensen als amateurbrouwer kunnen enthousiasmeren is dat toch ook fantastisch?”

Kijk ook op www.deheuzen.nl.