Algemeen

Blaanke Boeskeulkes bouwen toren voor een schoon Hulsbeek

OLDENZAAL - Op verzoek van Schoon Oldenzaal en Het Hulsbeek zijn de wagenbouwers van de Blaanke Boeskeulkes bezig met een speciale klus: een toren voor op de jongerenbult in Het Hulsbeek. De toren moet de jeugd aanzetten tot het opruimen van haar eigen afval. Douwe Emsbroek (coördinator wagenbouw) en Joren Kip (voorzitter Optocht Commissie) zijn al weer volop in de SHOC-loods van de BB aan het werk.

Douwe Emsbroek en Joren Kip

Het is nu al weer woekeren met de ruimte want de wagenbouw is al weer voorzichtig begonnen. Douwe: “We zijn vanwege corona in kleine groepen begonnen met het bouwen. De wagen van twee jaar geleden wordt helemaal nieuw opgezet. De buitenkant heeft in 2020 door de regen wat schade opgelopen.” Joren: “We waren sowieso opnieuw begonnen, hoor, we willen altijd mooier en groter!”

Dat geldt ook trouwens ook voor de hal waar de BB aan het bouwen is. De SHOC hallen zullen na de carnaval volledig nieuw opgezet gaan worden. Joren: “De hal wordt mooier, praktischer en hopelijk hoger, dat is een grote wens van ons wagenbouwers.”

De toren

Het parkmanagement van Het Hulsbeek is meer dan ooit bezig met het bestrijden van zwerfafval. Op de jongerenbult is dit met name actueel. Het Hulsbeek heeft in juni met FC Noaber en jonge leden van sportverenigingen al een actie gehouden. Nu is het de jeugd van de BB die met een ‘afvalmonument’ een voorbeeldfunctie op wil pakken.

Douwe: “Als ik zie wat er soms aan troep op de jongerenbult wordt achter gelaten dan schaam ik mij voor mijn leeftijdsgenoten. Met dit project hopen we op een positieve manier een appèl op bezoekers te doen om hun rommel op te ruimen.”

Joren: “Het wordt een metershoge Plechelmustoren, natuurlijk carnavalesk ontworpen en kleurrijk beschilderd. De toren trekt de aandacht, aan de voet staan vier vuilcontainers. We willen met de toren uitstralen dat ook wij het belangrijk vinden dat we Het Hulsbeek schoon houden met zijn allen.” Douwe: “De toren wordt weersbestendig. De hele toren is daarom met polyester bekleed. Dat is best een lastig proces en je moet goed letten op gezondheidsrisico’s. Plasticon heeft ons geholpen met kennis op dat gebied en met materialen.” Joren: “De toren is er op gebouwd om verplaatst te kunnen worden, bijvoorbeeld als er grote evenement op Het Hulsbeek zijn.” Al met al is de toren een rijzig beeld met een grote bodemconstructie. Douwe: “We hebben van de firma Heisterkamp het aanbod gekregen om het transport te regelen. Daar zijn we erg blij mee, dit past niet op een aanhanger en ook niet op een normale vrachtwagen.”