Algemeen

Anniek Vos (14) droomt van School at Sea

OLDENZAAL – De Oldenzaalse scholier Anniek Vos is al maanden bezig om haar droom te verwezenlijken: deelname aan School at Sea. Dit is een leerling-ontwikkelingsproject van de Stichting School at Sea, waar leerlingen op een zeewaardig zeiljacht, de Thalassa, naar de Caraïben en terug varen. Tijdens de reis genieten ze onderwijs en worden ook als bemanning ingeschakeld.

Anniek hoorde op een zeilkamp over de stichting en toen ze op heer eigen school de wervingsposters zag wist ze het zeker: dit wil ze meemaken!

School at Sea

De reis mag één grote vakantie lijken, maar niets is minder waar. Er wordt op de boot gewoon lesgegeven en er zijn zelfs extra leer-projecten die een normale school niet kan bieden. Anniek: “Je komt op plaatsen waar je de theorievakken uit de boeken in het echt kunt ontdekken, denk aan aardrijkskunde, biologie en natuurkunde.”

Deelname staat open voor leerlingen uit 4 HAVO en 4 of 5 VWO. Er is plaats voor 36 leerlingen, maar de belangstelling is zo’n twee keer groter. Er komt dus een selectie aan te pas om de gelukkigen aan te wijzen. Anniek: “Daarbij tellen je cijfers mee, maar ook je voorbereiding, of je grenzen voor je zelf hebt verlegd en natuurlijk de fondsenwerving.”

Er komt nog een algemene screening want de organisatie wil voorkomen dat gezondheid of persoonlijkheid een belemmering kunnen zijn.

De reis

Het avontuur begint in oktober en duurt tot in mei volgend jaar. Vanuit Nederland word gezeild naar Spanje, dan naar de Canarische eilanden. Van daar uit de oversteek naar de Caraïben. De terugweg voert langs de Azoren. Anniek: “Met veel tussenstops hoor. We zijn twee tot maximaal 3 weken van land.”.

Anniek: “Er is natuurlijk bemanning aan boord, maar de leerlingen worden ook geacht taken op zich te nemen. Denk aan navigatie, de zeilen hijsen, maar ook schoonmaak.”

Het weer is altijd een onzekere factor, maar Anniek is daar niet bang voor: “We hebben goede apparatuur en informatie om extreem slecht weer te mijden. Trouwens, windstil weer is ook niet wat we moeten hebben als zeilers, hè?”

Sponsoring

Het is de bedoeling dat de leerlingen zelf geld binnen halen ter dekking van de kosten. Anniek: “Dat is zelfs iets wat meetelt bij de selectie. Ik heb eind vorig jaar een garage-sale gehouden en ben nu nog druk om particulieren en bedrijven te interesseren voor mijn droom.” Ze hoopt met de fondsverwerving de komende maanden nog meters te maken. Anniek: “Voor particulieren is dat ook mogelijk door gratis sponsorclicks. Daarmee kunnen ze bij online aankopen een bedrag aan mij sponsoren. Kost ze niets extra, de webshop zorgt voor afdracht.”

Op de vraag wat ze het meest zal missen, antwoordt Anniek: “Mijn familie en mijn huisdieren, natuurlijk, maar je krijgt er ook een nieuwe groep vrienden voor terug.”

Wie Anniek wil steunen of meer wil weten over haar reis kan kijken op www.anniekatsea.com