Algemeen

Aandacht voor elkaar: herdenkingsplek coronaslachtoffers bij vier Twentse crematoria

OLDENZAAL – Afgelopen dinsdag 6 oktober was de landelijke aftrap van Aandacht voor Elkaar. In onze regio werd die aftrap gedaan op de vier herdenkingsplekken bij de crematoria in Enschede, Oldenzaal, Borne en Almelo. In Oldenzaal legden Wethouder Rob Christenhusz en wethouder Anja Prins van Losser bloemen bij de corona-herdenkingsplek.

Tot het einde van het jaar wordt er landelijk onder het motto ‘Aandacht voor Elkaar’ stilgestaan bij de moeilijke periode voor velen als gevolg van corona. Het kabinet heeft ook de uitvaartsector gevraagd om activiteiten te organiseren waarin aandacht wordt besteed aan het verdriet van nabestaanden maar ook oog is voor de eenzaamheid van velen in deze periode. Crematoria Twente loopt voorop en heeft op alle vier locaties corona herdenkingsplekken ingericht. Deze plekken worden inmiddels druk bezocht en voldoen aan een behoefte van mensen die de afgelopen maanden afscheid hebben moeten nemen van een dierbare. In de komende weken gaat ‘Aandacht voor Elkaar’ landelijk verder uitgerold worden.

Wethouder Rob Christenhusz en wethouder Anja Prins van Losser legden bloemen bij de coronaherdenkingsplek bij het Oldenzaals crematorium. Beiden zien veel betekenis voor de herdenkingsplekken, omdat bij de corona sterfgevallen vaak het contact en het afscheid, en daarmee het rouwen ernstig werd bemoeilijkt. Ze wezen ook op het belang van bestrijding van eenzaamheid door corona op dit moment. Aandacht voor elkaar blijft hard nodig. Het blijven moeilijke tijden.

Regine Hilhorst droeg onder muzikale begeleiding van Hannah Wit haar gedicht ‘Brug’ voor (zie kader). Regine heeft zelf haar vader aan corona verloren.

Nabestaanden kunnen bij de herdenkingsplek een bericht op een steen achterlaten voor degenen waarvan afscheid is genomen sinds de corona maatregelen van kracht zijn geworden.

 

Foto: Wethouder Rob Christenhusz, Harriët Tomassen (directeur-bestuurder Crematoria Twente) en wethouder Anja Prins van Losser