Algemeen

20-jarig jubileum Columbus Junior

ALMELO / OLDENZAAL -  In de maand dat de kinderopvang weer open mag, viert Columbus Junior, de kinderopvangorganisatie uit Twente, haar 20-jarig bestaan! In verband met de coronacrisis wordt het lustrum op bescheiden wijze gevierd.

20-jarig bestaan vieren in coronatijd

Het plan lag al klaar: vanaf de officiële verjaardag op 1 mei volop activiteiten voor de kinderen, ouders en het personeel. De jaarlijkse zomerfestiviteiten op de vestigingen zouden een uitgebreid kinderfeest worden. Ook een groot personeelsfeest lag in het verschiet. Dit gaat door het coronavirus, en de maatregelen die daarbij horen, niet door. Er wordt nu op een andere manier uiting gegeven aan het lustrum. Om te beginnen hebben alle kinderen en medewerkers die, net als Columbus Junior op 1 mei jarig zijn, een verjaardagscadeautje ontvangen.

Twee decennia kinderopvang bij Columbus Junior

Het jaar 2000: de kinderopvang ziet er compleet anders uit dan nu. De overheid bemoeit zich nog niet zoveel met de sector. De brancheverenigingen bepalen de kwaliteitseisen en het hangt van je werkgever af of en hoeveel je gecompenseerd wordt voor je kinderopvangkosten. De kinderopvang is hierdoor voor een beperkt aantal werkende ouders een alternatief voor de oppas.

Hoe anders is het nu. De kinderopvang is geëvolueerd tot medeopvoeder die een stevig steentje bijdraagt aan de ontwikkeling van het jonge kind. Zo wordt ervoor gezorgd dat ieder kind de kans krijgt om goed voorbereid aan de basisschool te beginnen.

Het oorspronkelijke Kindercentrum Columbus Junior was een kleinschalige kinderopvang in de regio Oldenzaal. De organisatie werd opgericht door Mirjam Kuiper vanuit haar idealisme om kinderen de wereld te laten ontdekken en een luisterend oor te geven. Mirjam spaarde in vijf jaar tijd een startkapitaal bij elkaar en op 1 mei 2000 werd Columbus Junior geboren.

Als eerste opende zij De Driemaster. Ze reikte medewerkers nog handgeschreven loonstrookjes uit, overdracht met ouders ging via een papieren heen-en-weerschriftje en de vaders van de kinderen waren haar klusjesmannen.

Het gaat crescendo met Columbus Junior tot in 2011 de eerste bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag worden aangekondigd. Net als vele andere aanbieders moet Columbus Junior een aantal keren ingrijpend reorganiseren. Eind 2014 is een faillissement helaas onafwendbaar.

Dit betekent niet het einde voor de opvangorganisatie. Columbus Junior weet een doorstart te maken met behulp van Sebastiaan Dekkers. Sebastiaan is reeds bekend in de kinderopvang als oprichter en eigenaar van gastouderbureau 4Kids. Door de doorstart kunnen 56 medewerkers hun baan behouden. In de vijf opvolgende jaren groeit de organisatie naar meer dan 50 vestigingen en 400 medewerkers. Samen vangen zij in Twente iedere week meer dan 3.500 kinderen op.

Inmiddels zijn de vaders vervangen door een professionele facilitaire afdeling en vindt de verloning van medewerkers en communicatie met ouders volledig geautomatiseerd en digitaal plaats.

Kinderopvang na de coronacrisis 

Op 11 mei gaat de kinderopvang gelukkig weer volledig open.  “Nu we alle kinderen weer mogen opvangen, willen wij ons weer volledig richten op de kinderen en hun ontwikkeling. Kinderen de wereld laten ontdekken is tenslotte altijd het belangrijkste doel van Columbus Junior, jubileum of niet”, zegt Sebastiaan Dekkers, algemeen directeur van Columbus Junior.