Algemeen

100-jarige Franciscusschool brengt mini-opera

OLDENZAAL - Afgelopen maandag bestond de Franciscusschool 100 jaar. Dat werd gevierd met een feestweek, die meteen begon met een hoogtepunt: de uitvoering van een kinder-opera in De Bond, waar alle leerlingen aan meededen. Directeur Erna Slatius en locatieleider Linda Eijssink zijn nog maar relatief kort aan de Franciscusschool verbonden, maar vielen met de neus in de boter: “We maakten met zijn allen een drukke, maar geweldig mooie week mee!” 

Verjaardag van het schoolgebouw

4 oktober is St. Franciscusdag, dag van de beschermheilige. Deze datum wordt ook als verjaardag van de schoolorganisatie aangehouden. Linda: “Het gebouw van de Franciscusschool heeft in de beginjaren verschillende doelgroepen gekend. Eerst was het een meisjesschool ‘Koningin des Vredes’, later was het een jongens en meisjesschool. De jongens boven en de meisjes beneden.  De voormalige scholen aan de Berkstraat en de Kastanjestraat zijn op enig moment ook opgegaan in de huidige Franciscusschool. Het begin van onze schoolorganisatie is dus moeilijk te bepalen. Voor het gemak hebben we de leeftijd van het gebouw aangehouden als leeftijd van de school. En dat was 100 jaar afgelopen maandag.”

Feestweek

De week begon met de climax: de opera-voorstelling. Linda: “De leerlingen hadden een volle maandag. Eerst kregen ze nog workshops, toen een generale repetitie, voor het eerst met de begeleidende musici, en ‘s middags de echte uitvoering. Tussen de middag had vishandel Kötter voor alle 200 leerlingen visfrietjes klaar, een bijzondere prestatie!”

De rest van de feestweek was ook bijzonder. Erna: “We hebben oud-leerlingen -ook opa’s en oma’s- als gastsprekers uitgenodigd die vertelden over hoe het vroeger op school ging, maar ook over hun beroep. Het thema van de Kinderboekenweek, die toevallig ook in deze week valt, is ‘worden wie je wilt’. Daar sluiten deze verhalen over beroepen mooi op aan.”

Linda: “Er stonden ook kunstlessen op het programma en de leerlingen hebben samen kunstwerken gemaakt die na de verbouwing een plek in de school zullen krijgen.”

De vrijdag was gereserveerd voor oudhollandse spelletjes, waarschijnlijk een hele ontdekking voor een generatie die met digitale schermpjes opgroeit.

Bij het afsluiten van de week kregen alle leerlingen een attentie van de school, de ouderraad en de gemeente.